روند رسيدگي به شكايت در ديوان عالي كشور چگونه است؟
كليه محاكم حقوقي و كيفري اعم از دادگاههاي بدوي و تجديدنظر به يك معنا در صلاحيت ديوان عالي كشور يعني ديوان عالي كشور قرار دارند. زيرا يكي از مهمترين وظايف ديوان عالي كشور نظارت بر حسن اجراي قوانين در محاكم است. به همين دليل ديوان عالي كشور، دادگاه هاي تجديدنظر و بدوي را مي توان به ترتيب در سلسله مراتب مراجع قضايي قرار داد.
اگرچه رسيدگي به احكام صادره از دادگاه بدوي بر عهده دادگاه هاي تجديدنظر است، اما قانون مواردي را پيش بيني كرده است كه ديوان عالي كشور به عنوان مرجع تجديدنظر، رأي دادگاه هاي بدوي صادر شده و رأي صادر خواهد شد. تجديد نظر شود. لذا در اين قسمت قصد داريم نحوه رسيدگي ديوان عالي به اعتراض را توضيح دهيم.
در خصوص آيين دادرسي ديوان عالي كشور در مرحله تجديدنظر نيز بايد گفت كه طبق ماده 426 قانون آيين دادرسي كيفري مرجع صالح رسيدگي به درخواست تجديدنظر دادگاه هاي كيفري، دادگاه تجديدنظر استان مي باشد. با اين حال، ديوان عالي كشور صلاحيت رسيدگي به برخي از احكام را دارد.
روند رسيدگي در ديوان عالي كشور در مرحله تجديدنظر بدين شرح است: به موجب ماده 428 قانون آيين دادرسي كيفري، آراي صادره از دادگاه كيفري يك و مجازات آنها، حبس، قطع عضو، حبس ابد، حبس سوم است. درجه و بالاتر و همچنين جرايم عمدي كه ديه آنها نصف ديه كامل يا بيشتر باشد و نظرات سياسي و مطبوعاتي در ديوان عالي كشور رسيدگي و تجديدنظرخواهي مي شود.
بنابراين مي توان گفت كه رسيدگي در ديوان عالي كشور در مرحله تجديدنظر به گونه اي است كه تنها آراي صادره از دادگاه كيفري (نه دادگاه حقوقي) در ديوان عالي كشور مورد رسيدگي قرار مي گيرد و اساساً آراي دادگاه كيفري دوم صادر مي شود. در دادگاه. درخواست هاي استاني بررسي خواهد شد. رويه در ديوان عالي كشور به اين صورت است كه بايد يكي از جهات تجديدنظر كيفري در مورد حكم وجود داشته باشد.
از جهات تجديدنظرخواهي در ديوان عالي كشور طبق ماده 464 قانون آيين دادرسي كيفري مي توان ادعاي عدم رعايت قوانين مربوط به مجرميت متهم يا مجازات قانوني وي، ادعاي عدم تمكين را نام برد. با اصول رسيدگي دادگاه عالي به دادگاه يا مغايرت اسناد و مدارك موجود در پرونده اشاره كرد.
رويه ديوان عالي كشور در مرحله تجديدنظر به اين صورت است كه دادگاه در صورت احراز يكي از جهات نقض رأي، تخلف كرده و در صورتي كه تحقيقات را ناقص تشخيص دهد، پرونده را براي رسيدگي بيشتر تشكيل مي دهد. ارجاع به دادگاه صادر كننده حكم. همچنين در صورتي كه دادگاه صادركننده رأي صلاحيت رسيدگي نداشته باشد، پرونده را به مرجع صالح كه مكلف به رسيدگي است ارجاع مي دهد.